Nem a félelem

„Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.”

2Timótheus 1,7

Mit tesz a félelem? A félelemnek lelke van? Lehet, hogy lelkületnek, vagy lelkiségnek nevezhetnénk inkább. A félelem lelkülete, vagy a félelem lelkisége sajátos világot eredményez. Isten lelke nem a félelemé. A félelem épp a hiánya mindannak, amit Isten lelke ad nekünk. És ezek nagyon gyakorlati dolgok, életünket alakító belső minőségek.

Ha a félelem lelkülete ural, hiányzik belőlem az erő. Mit jelent az erő? Azt, hogy nem félek attól, hogy nem tudok kiállni magamért, hogy nem tudok megküzdeni az életem problémáival. Az erő szükséges ahhoz, hogy tudjam, nem vagyok tehetetlenségre ítélve. Van erőm felkelni. Voltak olyan időszakai az életemnek, amikor az egyetlen dolog, ami miatt felkeltem, a munkám volt. Úgy éreztem, mázsás súly a testem. Legszívesebben átaludtam volna az életem. Úgy éreztem, minden mozdulathoz emberfeletti erőre van szükségem. Az erő azt is jelenti, hogy Isten adja ezt az erőt. Például erőt ad végigcsinálni valamit. Felkelni akkor is, amikor úgy érzem, nem bírok. Értelmet adó erő. Kelj fel és járj. Miközben járok, megerősödöm.

A szeretet lelkéről egy másik helyen azt mondja Isten, hogy a teljes szeretet kiűzi a félelmet. A félelem szeretethiányos életet jelent. Amikor a kapcsolataimat a félelem uralja, a kapcsolataim szeretethiányosak. Értsd ezt úgy, hogy ez nem szemrehányás. A szeretet kiűzi a félelmet. Mitől félek? Hogy elutasítanak? Hogy kinevetnek? Hogy bántani fognak? Hogy elhagynak? A szeretet ilyenkor nem tud kibontakozni, és a félelem lelke ural. A szeretet lelke áttöri a félelem által felépült vaskos falakat. A szeretet fényt hoz oda, ahol sötét volt. Isten lelke a Szeretet. A szeretet kiűzi a félelmet. Isten ezért is mondja: ne félj. Nem félj szeretni. A szeretet fájdalmas út, de ez az út vezet az életre.

És Isten lelke a józanságé. Használhatjuk a megítélés szavát erre. Józan módon megítélni a helyzeteket azt jelenti, hogy azt látom, ami valójában van. Ahol biztonság, biztonságot, ahol veszély, veszélyt. A józanság lelke nem félelem-vezérelt életet eredményez, hanem megfontoltat és reálist. Az anonim alkoholistáknak van egy ilyen elvük: a második gondolat. A józanság lelke egy lépéssel hátrébb lép, amikor cselekedni akar. Gyakran a második gondolat a helyes. Józanul megítélni a helyzetet.

Erő. Szeretet. Józanság. Ezt adja Isten lelke a félelem helyett. Add oda. Fogadd el.

 

Támogasd az Újragondolót PayPal-on keresztül.

Nem akarlak téged sem megfosztani attól a lehetőségtől, hogy támogasd a munkámat. Lehet, hogy azt mondod, most van egy fölös ötezresem, ezt odaadom. Talán azt mondod, úgy döntök, ebben a hónapban a tizedemet ennek a blognak adom, mert tökre szeretem, és szeretném így is kifejezni, hogy fontos, hogy amikor benézek, van mit olvasnom. Az is megeshet, hogy egyszerűen nincs pénzed. Nagyon sokszor vagyok én is így. Akkor még mindig ott van a lelki támogatás, a hozzászólás lehetősége, vagy a bejegyzés megosztása, a blog ajánlása.Végül, ami még nagyon fontos. Örülök, hogy az olvasóm vagy, pénz ide, vagy oda.