Mondj nemet a rosszra

 

Amely munka nem ér rá, az is ráér. Ez bizton kiderül, amikor nem csináljuk meg, és mégsem dől össze a világ.

Lackfi János

Nagyon sok gyerekéneket ismerek. Az egyik szövege így hangzik: mondj nemet a rosszra, Jézus erre int. Amit mások tesznek, nem kell tenned mind. Mondj nemet, mondj nemet, Jézusod segít neked. Az első mondat nagyon fülbemászó, amolyan jólneveltségre terel: mondj nemet a rosszra. A második része az, ami sejtet valamit abból, amiről beszélni akarok: amit mások tesznek, nem kell tenned mind.

Oké, hogy mondj nemet a rosszra. Legyél jó fiú. De honnan tudjam, hogy mi a rossz? Mi a rossz nekem, mi a rossz azoknak, akikkel együtt élek. Nemet mondok én a rosszra, csak a kérdés az, hogy tudom-e, mi a rossz. Azt tapasztaltam, hogy a legtöbbször akik nagyon tudják, mi a rossz és mire kell nemet mondani, nem éppen jó emberek. A rosszat a másikban látják. Bennem, benned. Téged és engem kiáltanak ki rossznak. Miért? Mert nem azt teszed, amit ő tesz. Másként gondolkodsz. Nemet mondok a rosszra. Nemet mondok rád!

Rossz vagy – mondja a szülő a gyerekének, és ez alatt azt érti, hogy a gyerek nem fogadott szót. Nem akar szót fogadni. Nem azt teszi, amit a szülő kért tőle, vagy parancsolt neki. Ez egy fontos tanulási folyamat abban a tekintetben, hogy így tanulok meg alkalmazkodni a társadalomhoz, és engedelmeskedni Isten akaratának. Igen ám, de a gyereknek nem kell gondolkodnia azon, hogy helyes-e, amit a szülei kérnek tőle. És a szülők igen gyakran rossz dolgokat tanítanak a gyerekeiknek, és rossz dolgokat parancsolnak nekik. A gyerek olyan lesz, mint a szülei. Nincsen jó ember, így a gyerek sem lesz az. De az a szülő, aki tisztában van saját korlátaival, megtanítja azt is a gyerekének, hogy az emberek tévedhetnek. Hogy nem hibátlanok. Így tanulja meg a gyerek, hogy ő sem lehet hibátlan. Mindenki tévedhet.

Ha egy gyerek nem tanulja meg, hogy mindenki tévedhet, akkor azt fogja gondolni, hogy van aki nem, pl. ő nem tévedhet. Általában aki nem kritikus magával szemben, az a szüleivel és a feletteseivel szemben sem kritikus. Ha kritikus is, legfeljebb a hátuk mögött, vagy önmarcangoló módon. Mert vitatni a tekintélyek hibátlanságát ROSSZ, te pedig mondj nemet a rosszra, mert Jézus erre int…

Szerintem a felnőtt emberek legfontosabb képessége az igent és nemet mondás. A különbségtételre való képesség. Tudom, mire mondhatok nemet, és mire igent. Tudom vállalni a konfrontációt a nemet mondásomért és a felelősséget az igent mondásomért. Ej, de nehezen megy ez nekünk.

Eszembe jutott, hogy a télen két nagyon hosszú lista állt hónapokig előttem. Egy a hűtőn, egy pedig az asztalon. A listán részben a munkámban elfogadott általános vállalásaimból fakadó feladatok álltak, részben pedig azok a vállalások, amelyeket nem voltam köteles vállalni, de számomra fontosak voltak, szükségesnek láttam, szívesen vállaltam. A kettő között igen nagy volt a kontraszt. Elkerülhetetlen, hogy legyenek olyan feladatok, amit a hátunk közepére sem kívánunk, de nem mindegy, hogy milyen mértékben árasztják el az életünket. Az a két lista sok álmatlan éjszakát okozott nekem.

Meg kellett tanulnom nemet mondani. Meg kellett tanulnom mértéktartóan igent mondani. A környezetem nem segít ebben. A magyar társadalomban a munka olyan, mint a favágás: rövid távú haszonra játszunk. Olykor azt érzem, hogy az emberi lelkeket is korhadt fáknak látjuk, amit fel kell hasogatni, aztán el kell égetni. Egyszerű ez, mint az egyszer egy.

Amit mások tesznek, nem kell tenned mind. Mert mit tesznek mások? Betegre dolgozzák magukat olyan általuk vállalt feladatokban, amelyek hosszú távon sehová sem vezetnek, és rövid távon teljesen kimerítik őket. Az emberek nagyon rosszak a nemet és az igent mondás képességének a használatában. Épp ellentétesen gondolkodnak, mint ami a valóság. Aki mindig igent mond, az nem megbecsülést fog kapni, hanem megvetést és lebecsülést. Értéktelen lesz. Aki nem teljesíti a vállalásait, az felelőtlen lesz és megbízhatatlan. Nem mindegy, hogy mire és nem mindegy hogy mennyi dologra mondok igent és nemet.

Futásomat elvégeztem- mondja Pál apostol, de máshol azt is mondja, hogy új küzdök, mint aki előtt nem bizonytalan a cél. A céltalanság biztos út a kiégéshez, az értéktelenné váláshoz, a megbízhatatlansághoz és az eredménytelenséghez.

Jézusod segít neked. Ezt hajlamosak vagyunk amolyan ráadásként érteni, hiszen mi tudjuk, mi a jó és mi a rossz, csak Jézus/Isten segítsége kell, hogy a szuperül kitalált életünkben meg tudjuk valósítani. Pedig ez a kulcsa: Jézusod segít eldönteni, mi a jó, amire igent kell mondanod, és mi a rossz, amire nemet kell mondanod. Ő segít viselni a következményeit a nemet mondásnak, és hordozni a felelősségét az igent mondásnak.

Hosszú listák sorakoznak az asztalodon, vagy a szekrényed falán? Már nem fér a határidőnaplódba semmi? Mi a bajod neked? Tudod, mire mondj nemet?

Támogasd az Újragondolót PayPal-on keresztül.

Nem akarlak téged sem megfosztani attól a lehetőségtől, hogy támogasd a munkámat. Lehet, hogy azt mondod, most van egy fölös ötezresem, ezt odaadom. Talán azt mondod, úgy döntök, ebben a hónapban a tizedemet ennek a blognak adom, mert tökre szeretem, és szeretném így is kifejezni, hogy fontos, hogy amikor benézek, van mit olvasnom. Az is megeshet, hogy egyszerűen nincs pénzed. Nagyon sokszor vagyok én is így. Akkor még mindig ott van a lelki támogatás, a hozzászólás lehetősége, vagy a bejegyzés megosztása, a blog ajánlása.Végül, ami még nagyon fontos. Örülök, hogy az olvasóm vagy, pénz ide, vagy oda.