Mert szeretet

„Mert Isten szeretet” 1János 4,8

Hogy mi is az a szeretet, azt Istentől tanultam életem évei alatt. Mindig valamit átéltem belőle, hatott rám, alakított rajtam. A szeretet életünk alapforrása, és ugyan mindenben, de különösen a szeretetben jó, ha növekszünk, érlelődünk. A gyerekek szeretete nagyon más, mint a felnőtteké. És ez egy hosszú érlelődési folyama eredményeként fejlődik bennünk. A gyerekeknek szeretetre van szükségük, és a tőlünk kapott szeretetből növekszenek. Sokunk örökké ezt a másoktól kapható szeretetet érti szeretet alatt. Szülőként így a gyermekem szeretése helyett, a gyermekem szeret engem, és ő tölt fel érzelmileg. Pedig neki lenne szüksége arra, hogy én szeressem. A szeretet egyoldalúsága a párkapcsolatokban is megnyilvánulhat. Vagy az is megtörténhet, hogy időszakosan kifejezem a szeretetem, de pusztán azért, hogy kapjak, tehát erős érdekek főződnek ahhoz, amit szeretetnek nevezek. Ezek a szeretetértelmezések Isten viszonylatában is megvannak. Életem folyamán azt értettem meg, hogy Isten hozzánk való viszonya tanít bennünket a hozzá való viszonyunkra. Tehát a kapcsolatban tanulok szeretni. Szeretete tanít erre.

A szeretet tipikusan olyan része az életnek, amit nagyon nehéz fogalmilag megragadni. Szeretlek, szeretlek, szeretlek, és közben valójában ez teljesen üres. A gesztusaink is lehetnek nagyon önközpontúak, amelyek arra irányulnak, hogy megkapjunk valamit.

Nekem segít, ha egy képet képzelek magam elé, vagy ebben a képben tudom megragadni, hogy mit jelent, hogy Isten szeret.

Elég közel van ahhoz, hogy kapcsolatban legyünk, de elég távol van ahhoz, hogy az irányába haladhassak. Beszélgetés jellemzi ezt a kapcsolatot. Néha egészen közel vagyunk, a mélyebb élethelyzetekben átölel. De nem él helyettem. Nem támogat a benne-maradásban. Kisegít, vagy továbbsegít a vele való kapcsolat. Ezért van szükség a távolságra. A megtört szívűekhez különösen közel van, de aztán ismét megteremti a távolságot, hogy a kapcsolat által felé haladjak. Érlelődjem.

A másik kép a türelemé. Életem legfontosabb megtapasztalásai voltak – talán mert annyira türelemhiányos környezetben voltam gyerek – amikor egy tapasztaltabb, vagy idősebb ember türelmes szeretettel szeretett. Ez azt jelenti, hogy átlátta a helyzetet. Ezt szeretem egy nagyapai viszonyulásként elgondolni. Elég érett és elég távol van tőlem ahhoz, hogy semmilyen hatalmi játszma ne jöhessen szóba. Kapcsolatban vagyunk, és tanulok tőle. Érdekes módon az ilyen emberekkel éltem meg legintenzívebben azt, hogy tőlem is lehet tanulni. El tudom gondolni, hogy Isten sajátosan egyedi gyermekeire maga is rácsodálkozik, amikor valamit észrevesz bennünket szemlélve. Azt hiszem, rálát az életünkre, de nem ítélkezik. A szeretete nem szűnik meg. Türelmes. De vezet. Utat mutat. Segít hitben, érzelmileg, erkölcsileg fejlődnöm, hogy idővel talán én magam is példája lehessek ennek a szeretetnek.

Támogasd az Újragondolót PayPal-on keresztül.

Nem akarlak téged sem megfosztani attól a lehetőségtől, hogy támogasd a munkámat. Lehet, hogy azt mondod, most van egy fölös ötezresem, ezt odaadom. Talán azt mondod, úgy döntök, ebben a hónapban a tizedemet ennek a blognak adom, mert tökre szeretem, és szeretném így is kifejezni, hogy fontos, hogy amikor benézek, van mit olvasnom. Az is megeshet, hogy egyszerűen nincs pénzed. Nagyon sokszor vagyok én is így. Akkor még mindig ott van a lelki támogatás, a hozzászólás lehetősége, vagy a bejegyzés megosztása, a blog ajánlása.Végül, ami még nagyon fontos. Örülök, hogy az olvasóm vagy, pénz ide, vagy oda.