Ilyenek voltunk

Erre aztán nem beszéltem neki se óriáskígyókról, se őserdőkről, se csillagokról. Alkalmazkodtam hozzá. Bridzsről beszéltem neki, meg golfról meg politikáról és nyakkendőkről. Az illető fölnőtt pedig nagyon örült neki, hogy ilyen okos emberrel került ismeretségbe.

Antoine de Saint-Exupéry, A kis herceg

Jézus egyszer azt tanácsolta hallgatóságának, hogy legyenek olyan okosak, mint a kígyók, és olyan szelídek, mint a galambok. Egy másik tanács így hangzik: válaszolj egy gyermek sebezhetőségével, és egy felnőtt erejével. Paradoxonok. Ezekben nem vagyunk jók. Vagy-vagy világunkba csak vagy-vagyok vannak. Vagy okos és erős kígyóknak hisszük magunkat, vagy szelíd és sebezhető galamboknak. Pedig a kettő egyszerre teremti az egyensúlyt. A belső gyermek sebezhetőségének tudatában lenni. Hallgatni a bölcsességére. Egyszerre lenni gyermeknek, és fölnőttnek. A gyermeknek kérdései vannak. Rákérdezések. A világra. A dolgok működésére. A fölnőtt ráripakodik a gyerekre: ne kérdezz butaságokat. A gyermek megtanulja nem kimondani a gondolatait. Így válunk olyan fölnőttekké, akik nyakkendőről, bridzsről, golfról és politikáról beszélgetünk. Rögeszméink fogságába kerülünk. Betanult monológok. Mert ahol nincsen gyermek, nincsen kérdés sem. Kijelentések vannak. Vallási. Politikai. Erkölcsi. Nemzeti. Életvezetési. Pszichológiai. Tudományos. És minden kijelentés az adott pillanatban az igazság kizárólagos igényével lép fel. A gyermek kérdez. Mert ő nem egy kalapot lát. Valóságészlelés. Vajon helyesen érzékelem a valóságot? A valóság sosem világosabb a napnál, mint ahogyan napnál is világosabb igazságainkról állítjuk. A valóság van. A valóságot megismerjük. És a valóság szabaddá tesz. Valódivá formál. Valódi élet. Valódi hit. Valódi kapcsolatok. A fölnőtt, aki elveszítette gyermeki önmagával a kapcsolatot, nem kérdez, csak mond. Vagy dacosan, makacsul hallgat, és magában mondja. Az igazát. De a valóságot megismerjük. Felfedezzük. Okosan és szelíden. Erővel és sebezhetően.

Támogasd az Újragondolót PayPal-on keresztül.

Nem akarlak téged sem megfosztani attól a lehetőségtől, hogy támogasd a munkámat. Lehet, hogy azt mondod, most van egy fölös ötezresem, ezt odaadom. Talán azt mondod, úgy döntök, ebben a hónapban a tizedemet ennek a blognak adom, mert tökre szeretem, és szeretném így is kifejezni, hogy fontos, hogy amikor benézek, van mit olvasnom. Az is megeshet, hogy egyszerűen nincs pénzed. Nagyon sokszor vagyok én is így. Akkor még mindig ott van a lelki támogatás, a hozzászólás lehetősége, vagy a bejegyzés megosztása, a blog ajánlása.Végül, ami még nagyon fontos. Örülök, hogy az olvasóm vagy, pénz ide, vagy oda.