Hogyan leszek az árnyékod én

Ami nem lehetek. Amitől félek. Amit elítélek. Amit gyengeségnek vélek. Amire dühös vagyok. Ami indulatossá tesz. Amit megtennék, de nem engedhetem meg magamnak. Nem engedem. Önmagam fogvatartott, rácsok közé zárt, elnyomott, eltaszított, elítélt, megbélyegzett, kizsákmányolt oldala. Ott az árnyékban. A bennem élő erő, és mindig gyenge vagyok. És elítélem és félek az erőtől másokban.Alárendelem magam, és eljátszom, hogy elnyomsz, pedig ezt magammal teszem. Elnyomom magam. Aztán hevesen emancipálok. De nem tudom megadni magamnak az egyenlőség jogát. Tőled várom. Add meg. Árnyékban vagyok. Lépj már ki. Te én vagyok. A bennem élő árnyékom vagy.

Aztán kikiáltalak szeszélyesnek. Borderline szindróma. Kodependencia. Kapcsolatfüggőség. Romantikafüggőség. Hisztrionikus személyiség. És ez még csak a finomabb verzió, mert a mainstream a személyiségzavar. Zavart vagy. Zavart vagyok. Miért félsz az erődtől? Békülj meg vele. Az árnyékban van, akivel harcolsz. Aki elnyom és akivel szemben függetlenségi háborút vívsz. Beszélj vele. Egy sárkány ő. Tüzet okád. Tüze elemészti a világot. Ez a sárkány dühös. Védelmező. Figyelemre vágyik. De nem hallgatod meg, ellenségnek tekinted. Így neveld a sárkányodat. Szelídítsd meg. Legszebb tulajdonságaid, amelyeket sosem használtál, benne öltenek testet. Ő a megtestesülésed. A sárkányod te vagy. Így neveld magad. De nem elnyomva, uralkodva, uraskodva, úrnősködve, kiszámíthatatlanul, játszmázva, mert az nem nevelés. Az csak manipuláció, és a manipuláció nem vezet sehová. Nézz szembe magaddal. Nem rossz, amit ott találsz. Állj meg, szólítsd meg a sárkányod. Várd meg, míg megszelídül. Te vagy az. Nem vagyok önmagam. Dehogy nem. Ezer jó dolog van a sárkányodban, aki az árnyékban van, fenyegetően nagy sötétségben. Te száműzted oda, mert azt hiszed, az nem lehetsz.

Mi minden nem lehetsz? Ezer és egy dolog. Például nem szeretheted a szexet, mert az szennyes. Nem szeretheted a tested, mert az a rossz forrása. Nem lehetsz gyengéd, mert az gyengeség. Ne légy buzi, légy férfi. Ez a magát erősnek mutató, valójában gyenge férfi szövege. Az asszonyverő kisfiúé, aki férfinak hiszi magát. Az árnyékban bölcsesség lehet, amit nem mersz használni, mert a nő szép, de okos nem lehet. A nő szexi lehet, de bölcs nem. Önmagadról alkotott szexista képed. Lehetek szép és okos is egyszerre? Lehetek szexi is, szerethetem a szexet, és közben nem kell, hogy egy ribancnak érezzem magam? Mi van az árnyákban? Minden, amit oda száműztél. Mert így neveltek. Az erkölcs, vagy a vallás nevében. Nem lehet elfojtani végleg. A sárkány dühös. Elő szeretne bújni és érvényre jutni. Ha harcolsz vele, elemészt tűzével. Felperzseli az életed. A sárkányt csak megszelídíteni lehet. Megtudni, mire vágyik. Megtanulni beszélni a nyelvén, mert lehet, hogy tök más nyelvet beszél. Benne vannak elfojtott vágyaid. Míg nem lépsz kapcsolatba vele, szüntelen, mint a gyerek, akire senki sem ügyel, folyamatosan felborítja az életed. Beszélgess vele, hallgasd meg. Legjobb barátod és szövetségesed lesz, ha egyszer megtalálod a hangot vele. Fogadd be. Ő te vagy.

De hol van a sárkányom? Ó, mi sem egyszerűbb, mint megtalálni őt. Ott van mindenkiben, akitől félek, akire dühös vagyok, akit elítélek, aki irritál, akire haragszom, akit kiosztanék, aki hogy lehet ilyen hülye, aki züllött, erkölcstelen, vagy csak simán idióta, vagy felelőtlen, vagy vaskalapos, vagy ósdi, vagy a neki csak a szex kell. Mind ő. Mind én vagyok. Mind a sárkányomhoz vezet. Ezt teszem vele. Ezt teszem magammal. A béke és a szelíd közeledés útja, amikor elkezdem elfogadni, megismerni és megszeretni mindazt, amit eddig eltaszítottam magamtól. Elkezdem megismerni őt. Hát szia. Te szörnyeteg. Megsimogathatlak?

Támogasd az Újragondolót PayPal-on keresztül.

Nem akarlak téged sem megfosztani attól a lehetőségtől, hogy támogasd a munkámat. Lehet, hogy azt mondod, most van egy fölös ötezresem, ezt odaadom. Talán azt mondod, úgy döntök, ebben a hónapban a tizedemet ennek a blognak adom, mert tökre szeretem, és szeretném így is kifejezni, hogy fontos, hogy amikor benézek, van mit olvasnom. Az is megeshet, hogy egyszerűen nincs pénzed. Nagyon sokszor vagyok én is így. Akkor még mindig ott van a lelki támogatás, a hozzászólás lehetősége, vagy a bejegyzés megosztása, a blog ajánlása.Végül, ami még nagyon fontos. Örülök, hogy az olvasóm vagy, pénz ide, vagy oda.