Életre halálra

„Ha csak ebben az életben reménykedünk a Krisztusban, minden embernél nyomorultabbak vagyunk.” 1Korinthus 15,19

 

Lehet, csak ebben az életben reménykedni a Krisztusban? Nincs is ennél egyszerűbb. Földhözragadt kereszténység. Az élet az, amit most élek. Nekem valami olyasmit mondj, ami most ad nekem. Most vagyok keresztény. Nekem most kell segítség. Ne gyere nekem a halállal meg az elmúlással. Még túl fiatal vagyok hozzá. Nem kell mennyország. Halál nélküli életet akarok. A csak ebben az életben történő Jézus-követés feltámadásmentes. Persze, nagy-néha szóba kerül, és mindenki hisz a feltámadásban, de az oda vezető útban már kevesen. Ha kapaszkodom ezer kézzel az életembe és a jelenembe, hol van helye a feltámadásnak? Nem haltam meg.

Félelmetesen sokat beszél a Biblia az újjászületés, vagy az újjáteremtés kapcsán a halálról. Az élet párja mindenhol a halál. Sőt a Biblia szerint az élethez vezető út a halál. A halál átmenetel az örök életre – mondja. Krisztussal együtt meghaltunk,hogy vele együtt feltámadjunk. Én meg úgy látom, hogy egész hitünk arra épül, hogy kihagyjuk a feltámadáshoz vezető lépcsőt. Feltámadás meghalás nélkül. Ilyen nincsen. A keresztség szimbolikája is ez: alámerülni, majd feltámadni. Ha úgy tetszik, önelvesztés nélkül nincsen önmagunkra találás.

Csak ebben az életben reménykedni a Krisztusban azért mindennél nyomorultabb, mert ez olyan, mint amikor valaki egy tömött hűtőszekrény előtt hal éhen. Vár, sajnálkozik, éhes, de nem nyitja ki a hűtőszekrény ajtaját, és nem eszik, hogy éljen. Ott vagy a forrásnál, és nem nyújtod ki a kezed, hogy igyál a vizéből.

A kereszténységet nagyon jól lehet használni életvezetési tanácsadó irodának, de erre számtalan más eszme is képes. A kereszténység elsődlegesen nem életvezetési tanácsadás, hanem az örök élet átélése. Az örök élet szemszögéből történő élet. A meghalásból feltámadott élet megváltozottsága. A kereszténység a jövő jelene. A kereszténynek nem kell félnie a haláltól, mert ha nem csak ebben az életben reménykedik Krisztusban, már túl van a halálon. Vele együtt meghaltunk – ez a megtérés és az újjászületés. Meghalás a bűnnek és átmenet az örök életre. A kereszténység kezdete a halál. A halál legyőzése a folytatás.

Észveszejtően sok energiát pakolunk abba, hogy átslisszanhassunk az örök életbe. Nehéz meghalni. Amikor Jézustól a gazdag ifjú az örök élet felől érdeklődött, hogy az hogyan lehetne az övé, Jézus azt válaszolta, oszd szét mindened, és kincsed lesz a mennyben. Halj meg gazdag ifjúnak lenni. Az örök élet és a feltámadás nem egy extra a már egyébként is fullos keresztény életben, hanem maga a keresztény élet. Halj meg, mint gazdag ifjú. Halj meg, mint az a fickó, akinek pénze van. Szakadj el a múltadtól, mert csak így lesz tiéd az örök élet. Honnan volt pénze a gazdag ifjúnak? Örökségből. Számára tekintélyszemélyek hagyományából. Illúzió, hogy ő volt az, aki gazdag volt. Ő csak kapaszkodott valamibe, ami önbizalmat adott neki. De láthatóan nem adott eleget, mert az örök élet felől érdeklődik. Kellene az az élet. Kellene az a víz, ami soha nem fogy el. Kellene az az élet, ami nem múlik el.

A megtérés és az újjászületés nem valami kedélyjavító-szer. Mindig furcsálltam azokat a megtérés-elbeszéléseket, ahol arról van szó, hogy megtértem, és minden megváltozott és az életem olyan lett, mint egy mese. Azért furcsálltam, mert a Biblia nem mond ilyeneket. Csak nézd meg a legjobban dokumentált megtérést a Bibliában: Pál apostol. A megtérés és az újjászületés korábbi életed szertefoszlása, magyarán szétesés. Ugyanolyan stádiumai vannak, mint amikor meghal egy szerettünk és elgyászoljuk, csak ebben az esetben saját magunkat gyászoljuk el. De ugyanez a gyászfolyamat. A megtérés egy kezdőpont, az újjászületés pedig az a folyamat, ahogyan Isten végigvezet ezen a gyászon és megszül: így lesz egy új ember belőled. Ez egy fájdalmas folyamat.

Meggyőződésem, hogy sok olyan keresztény is van, aki nem érti, hogy a probléma az, hogy saját maga akadályozza az újjászületését. Kapaszkodik, tagad, alkudozik, levert és sajnálkozik, de nem jön az elfogadás. A hamis megtérés-teológia képes az embert egy életen keresztül csak ebben az életben tartani. Emberek, akik csak ebben az életben reménykednek a Krisztusban. Megtértél, ha sírtál. Megtértél, ha így és így élsz. Megtértél, ha így és így öltözködsz. Mind-mind ebben az életben bír jelentőséggel. Meghalni és feltámadni, mindezt már most átélni, pedig itt kezdődik az örök élet és a feltámadás.

Támogasd az Újragondolót PayPal-on keresztül.

Nem akarlak téged sem megfosztani attól a lehetőségtől, hogy támogasd a munkámat. Lehet, hogy azt mondod, most van egy fölös ötezresem, ezt odaadom. Talán azt mondod, úgy döntök, ebben a hónapban a tizedemet ennek a blognak adom, mert tökre szeretem, és szeretném így is kifejezni, hogy fontos, hogy amikor benézek, van mit olvasnom. Az is megeshet, hogy egyszerűen nincs pénzed. Nagyon sokszor vagyok én is így. Akkor még mindig ott van a lelki támogatás, a hozzászólás lehetősége, vagy a bejegyzés megosztása, a blog ajánlása.Végül, ami még nagyon fontos. Örülök, hogy az olvasóm vagy, pénz ide, vagy oda.