Apám és a semmi

Apám semmiben sem hitt. De várj, ez így nem igaz; apám egészen pontosan a semmiben hitt. Apám nem így nevezte magát, de sokan mások nihilistának nevezték. Apám maga volt a görbetükör. Még a kritikának is a kritikája. Sőt, a kritika kritikájának a kritikája. Apám mindent átértékelt. Apám egyvalakit soha nem értékelt át. Önmagát. De apám fontos dolgokat tanított nekem. Apám nem volt hívő, és gyűlölte a kereszténységet. Mert a kereszténység szerinte a gyengék vallása. Apám ezt így, úgy emlékszem, nem mondta, de hogy egy nőies vallás. És amikor kerestem saját férfihangomat, gyakran eszembe jutottak apám szavai. Mintha valóban sokak számára a kereszténység egy anyai intelmi gyűjtemény lenne. Külsőségeit tekintve: művirág. De egyáltalán a virágok. A terítők. A hímzések. Csupa fodor és rojt. Csupa nőiesség. De apám után szabadon talán vénasszonyosságnak tudnám inkább nevezni. Szóval apám a semmiben hitt. Ami biztos, az a semmi. Később már a semmiben sem volt biztos. Semmi sem biztos. Apám élete végén megőrült. Ressentiment, mondta apám. Az ember feletti embert kereste. Olyan magyartalan és ki-nem-fejező ez a fordítás: übermensch. Az ember felett. Ember az ember felett. A meghaladott ember. Az ember, akit apám megpróbált meghaladni, szerintem önmaga volt, de ezt apám soha nem ismerte fel. De igaza volt, az embernek önmagát meghaladnia egy emberfelettiért, az élet legnagyobb kihívása. Ez nem egy templomi vallásosságot jelent. Nem művirágokat és nem vallásos mondatokat, amelyek tartalom nélkül valók. Apám próféta volt. Szándékán kívül állt, hogy az legyen, és főleg, hogy épp szavai ébresszenek kritikát a keresztényekben önmagukkal szemben, de ez történt. Apám ezt már nem érte meg. Mert ha megérte volna, hevesen tiltakozott volna. Apám gyűlölt mindent, ami népszerű. És rajongott a népszerűtlenért. Apám egy lelkész fia volt. De az apja hamar meghalt. Apámat a pietista kegyesség légkörében nevelték fel. Asszonyok. Apám nem szerette az asszonyokat. Nem szerette az asszonyszerű kereszténységet sem. Nem szerette a felszínességet. Apám maga volt a nőiességet teljességében önmagából kihasító zabolátlan férfiasság. A minden tekintéllyel szembeni totális lázadás. Apám az értékek átértékelésének kérdésén sokat elmélkedett. Olyan összefüggéseket értett meg, amiért antikrisztusnak kiáltották ki. Apámat sok éven át illett ördöginek tekinteni, nem olvasni, feketelistára helyezni. Apám szavaival sokan vissza is éltek. Például a nácik. De apám a nácikat is gyűlölte volna, és ő lett volna legfőbb kritikusuk. Mert apám nem volt hajlandó kibékülni, szövetkezni, vagy megalkudni senkivel és senkiért. Apám örök ellenzék volt. Legfőbbképp önmagáé, de ezt apám nem tudta. Apám rajongott a kereszténység előtti vallásért. Apám egy zseni volt. Meg nem értett zseni. Apámat az őrületbe vitte a megnemértettség.  Az állandó kívülállóság. Apám magán kívül volt. Az álszent, külsőségeket hajszoló, korrupt ember kíméletlen kritikusa volt.

Apám semmiben sem hitt. De várj, ez így nem igaz; apám egészen pontosan a semmiben hitt. Apám nem így nevezte magát, de sokan mások nihilistának nevezték. Apám maga volt a görbe-tükör. Még a kritikának is a kritikája. Sőt, a kritika kritikájának a kritikája. Apám mindent átértékelt. Apám egyvalakit soha nem értékelt át. Önmagát.

Támogasd az Újragondolót PayPal-on keresztül.

Nem akarlak téged sem megfosztani attól a lehetőségtől, hogy támogasd a munkámat. Lehet, hogy azt mondod, most van egy fölös ötezresem, ezt odaadom. Talán azt mondod, úgy döntök, ebben a hónapban a tizedemet ennek a blognak adom, mert tökre szeretem, és szeretném így is kifejezni, hogy fontos, hogy amikor benézek, van mit olvasnom. Az is megeshet, hogy egyszerűen nincs pénzed. Nagyon sokszor vagyok én is így. Akkor még mindig ott van a lelki támogatás, a hozzászólás lehetősége, vagy a bejegyzés megosztása, a blog ajánlása.Végül, ami még nagyon fontos. Örülök, hogy az olvasóm vagy, pénz ide, vagy oda.