Akaraterő

Atyám, ha lehetséges, távozzék el tőlem ez a pohár; mindazáltal ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint te. Máté 26,39

A legnagyobb akaraterő a saját akaratunk fölötti uralmat jelenti. Ne úgy legyen, amint én akarom, hanem, amint te. Egyfajta kifordítottság jellemzi a mi szemléletmódunkat, azaz, hogy azt várjuk istentől, hogy ezt ő mondja nekünk, és nem mi mondjuk neki. Akaratunk teljesülésének a vágya azt jelenti, hogy ne úgy legyen, ahogyan te akarod, hanem úgy, ahogyan én. Frusztrációtűrés. Amikor képes vagyok elfogadni, hogy nem úgy van, ahogyan én akarom. Nincs meg az én akaratom. Ez sértődöttséget, vagy haragot vált ki belőlünk. Az is megtörténhet, hogy bosszút forralunk, mert személyes sértésnek érezzük, méltóságunk elleni támadásnak, hogy nem teljesült az akaratunk. Jézus megfogalmaz egy vágyat, valamit, amire bizonyára vágyott is: ha lehetséges, múljék el tőlem-e pohár. Hogy ne kelljen ebben a helyzetben lennem, ne keljen ezt a szenvedést átélnem. De legyen úgy, ahogyan te akarod. Különösen az erős akaratú, vagy akaratos embereknek jelent fontos tanulási folyamatot az akarat teljesülésének a késleltetése. Illetve az elfogadása. Nem baj, hogy szeretnénk, hogy a mi akaratunk jusson érvényre, de az idő, vagy a késleltetés megtaníthat arra, hogy nem dől össze a világ, ha nem úgy van minden, ahogyan én akarom. Természetesen ez számomra okoz szenvedést. Viszont az akaratosság (mindennek úgy kel lennie, ahogyan én akarom) sokaknak okoz szenvedés. Megszenvedni másokért a saját szenvedésem. A be nem teljesülő szerelem. Hiába akarom, ha a másik nem. Mit reagálok? Azt hiszem, valaki más akarata az akaratunk teljesülésének az elengedéséhez elengedhetetlen. Isten akarata ilyen fal, aminek sokan nekifutunk. Ne úgy legyen, amint én akarom, hanem, amint te. Legyen meg a te akaratod. Ebben mindig benne van, hogy más módon, vagy más formában valami mást kapok, amire lehetséges, hogy nagyobb szükségem van.

 

Támogasd az Újragondolót PayPal-on keresztül.

Nem akarlak téged sem megfosztani attól a lehetőségtől, hogy támogasd a munkámat. Lehet, hogy azt mondod, most van egy fölös ötezresem, ezt odaadom. Talán azt mondod, úgy döntök, ebben a hónapban a tizedemet ennek a blognak adom, mert tökre szeretem, és szeretném így is kifejezni, hogy fontos, hogy amikor benézek, van mit olvasnom. Az is megeshet, hogy egyszerűen nincs pénzed. Nagyon sokszor vagyok én is így. Akkor még mindig ott van a lelki támogatás, a hozzászólás lehetősége, vagy a bejegyzés megosztása, a blog ajánlása.Végül, ami még nagyon fontos. Örülök, hogy az olvasóm vagy, pénz ide, vagy oda.