Piacosított kapcsolatok

Happy-Wedding-Couple

Egy kollégámmal arról beszélgettünk a napokban, hogy elképesztő, hogy mennyire arra ösztönöz a piac, hogy te az elromlott használati tárgyad helyett vegyél egy újat. A módszer nagyon egyszerű: alig kerül kevesebbe a régi megjavításához szükséges alkatrész. Kézenfekvő, hogy ha csak pár ezer forinttal kerül többe egy új, akkor vedd meg. Nincs apelláta, a piac diktálja a szabályokat. Ez a trend, aki nem így cselekszik, az ódivatú. Elromlott? Cseréld le! Nem éri meg belefektetni abba, ami helyett vehetsz egy újat némi ráfizetéssel. Dobd el. Rendben, agonizálhatunk e fölött, de nem tudunk rajta változtatni. Legfeljebb zsörtölődhetünk, mert mi szeretjük a megszokott, jól bevált régi használati eszközeinket. Rendben, mégis megvesszük az újat, mert igen, logikusabb.

A gond szerintem ott van, hogy az emberekre is kiterjed ez a piaci szemlélet. Ha nem működik, dobd el, mert némi ráfizetéssel szerezhetsz egy újat. Pedig a kapcsolatok terén mi döntünk. Nem diktál a piac, nem kellenek új alkatrészek. A fejünkben romlanak el a gondolatok, és csak elkötelezettség és változni vágyás kérdése, hogy meg akarjuk-e javítani. A kapcsolatok megjavíthatóak. A kérdés csak az, hogy meg akarjuk-e javítani. Szokás mondani, hogy kettőn áll a vásár, és valljuk meg, ebben azért van bőven igazság. Kettőn áll a vásár, mert én nem javíthatlak meg téged, és te nem javíthatsz meg engem. Mi javíthatjuk meg magunkat. Saját magunk helyreállásával, a megromlott gondolatok újragondolásával mi változunk, és ahogyan mi változunk, a megromlott kapcsolatunk is új lendületet kap. Hiába akarom én, hogy ne dobjuk el egy másikért, ha engem közben kidobnak. Hiába akarom én, hogy javítsuk meg, ami elromlott, ha a másik úgy látja, nem érdemes egy elromlott kapcsolatot javítgatni, hogy olyan könnyen szerezhető egy új, ami egy darabig szintén jól fog működni, mert ugye, új söprű jól söpör.

Csakhogy idővel minden söprő régi lesz, és már nem fog olyan jól söpörni. Egy kapcsolatba energiát kell fektetni, mert ahogyan minden ezen a világon, úgy a kapcsolatok is idővel veszítenek a lendületükből. Gary Chapman ezt hívja a szeretettank kiürülésének. A kapcsolatokban egyfajta öngerjesztő folyamatként működik a szeretet megnyilvánulása. Szeretetem kifejezésével feltöltődöm, és a másikat is feltöltöm. Érdekes lenne, ha amikor kifogyott a kocsimból a benzin, otthagynám az út szélén, és vennék egy másikat. Hoppá, nincs pénz a számlámon, akkor inkább gyalog járok, de nem akarok azzal bajlódni, hogy találjak egy benzinkutat. Milyen dolog már az, hogy kifogy a benzin egy kocsiból. Erről nem szólt a fáma. Ezt senki nem mondta. Felháborító: elköltöttem egy csomó pénzt a kocsi megvásárlására, és most meg kifogyott belőle a benzin. Én nem erre fizettem be. Adják vissza a pénzem. Garancia-papír. Javítsák meg!

Az is érdekes lenne, ha elfogyna a pénz a telefonomról, eldobnám, vagy felháborodva méltatlankodnék amiatt, hogy nem telefonálhatok vele, pedig érintőképernyős, ájhiperszuperfon, mert a látszat fontos, meg a trend, de mi az, hogy elfogy róla a pénz? Adják vissza a pénzem, vagy sírok. Én azt hittem, ha kifizettem, megvettem, akkor már gondtalanul használhatom addig, amíg meg nem unom, és ki nem megy a divatból, vagy nem jön a divatba egy újabb ájhiperszupermenőfon, mert akkor arra váltok. Mert tiszta haszon, ingyen megkapom.

A házasság sem megy magától. Kell üzemanyag. Kell karbantartás. Van, amit ti is meg tudtok javítani. Van, amihez nem árt egy szakember, de a házasság nem fogyócikk, nem használati eszköz. Nem mehet ki a divatból, mert nem motiválhatja a divat. A házasság ötven százalékát te alkotod, nem cserélheted le, mert képtelen vagy magadból kivetkőzni.

A házasság (az emberi kapcsolatok) nem úgy működnek, mint a tárgyak birtoklása. Egy tárggyal nem állok interakcióban. Ez én kezemben egy telefon ugyanolyan, mint valaki más kezében. Az emberek közötti kapcsolat viszont oda-visszaható aktivitás. Ketten alkotunk valamit. Amivé válunk, abban én is benne vagyok. Nem cserélhetem le saját magamat is. Ötven százalékban én vagyok, és még legalább 25 százalékban a másik rám reagál, tehát visszatükröz. Mi oldódik meg egy kapcsolat eldobásával? Semmi, mert te ugyanaz az ember maradsz. Mert az emberek nem tárgyak. A kapcsolat nem birtokviszony. A szeretet nem program, és a házasság nem garanciális.

Támogasd az Újragondolót PayPal-on keresztül.

Nem akarlak téged sem megfosztani attól a lehetőségtől, hogy támogasd a munkámat. Lehet, hogy azt mondod, most van egy fölös ötezresem, ezt odaadom. Talán azt mondod, úgy döntök, ebben a hónapban a tizedemet ennek a blognak adom, mert tökre szeretem, és szeretném így is kifejezni, hogy fontos, hogy amikor benézek, van mit olvasnom. Az is megeshet, hogy egyszerűen nincs pénzed. Nagyon sokszor vagyok én is így. Akkor még mindig ott van a lelki támogatás, a hozzászólás lehetősége, vagy a bejegyzés megosztása, a blog ajánlása.Végül, ami még nagyon fontos. Örülök, hogy az olvasóm vagy, pénz ide, vagy oda.